Bu makalemizde kare ilerleme hız (fps) problemlerinin nedenlerine ve çözümlerine bakıyoruz.
Kare oranlarının ve performansın iyi göründüğü bir oyunda hiç beklenmedik bir takılma fark ettiniz mi ? Bu, birçok yönden tezahür edilebilir ve ölçütler her zaman tüm hikayeyi anlatmazlar (bu yüzden testlerin yüzde 97’lik kısmı minimum fps içerir). Son zamanlarda, The Crew 2 test edilmiş, 60 Fps’ye sahip bir oyun ve kısa, düzensiz kare ilerleme hızları – genellikle mikro-mikser olarak adlandırılır – kesinlikle mevcut.
Mikromikser için, çalışabilecek ya da çalışamayan olası çözümlerle ilgili birden fazla potansiyel sebep vardır. Ama ilk önce mikromikseri açıklayarak başlayalım.
İlk önce, mikromikserin, düşük kare hızlarıyla ilişkilendirilmiş takılmayla aynı olmadığını söyleyelim. Bir oyunun yeni çizimleri yüklerken bazı durumlarda performansta büyük düşüşler olduğunu açıklayalım. (Kingdom Come: Deliverance, çoğunlukla karmaşık bir ortam için yeni dokular ve modellerin yüklenmesi nedeniyle Fps’de ciddi bir kesintiye neden olur.) Microstutter objektif olarak ölçmek için daha incelikli fakat çoğu zaman daha zordur.
Blur(bulanıklık) Busters adında microstutter’ı eylem içinde görmenize yardımcı olabilecek harika bir web sayfası var. ‘Smooth’ ve ‘microstutter’ seçenekleri arasında geçiş yaparsanız, hangisinin daha iyi olduğu hemen belli olur – ve yüksek yenileme hızına sahip bir monitörünüz varsa, test de bunu destekler. Microstutter genellikle yeni karelerin oranını monitörünüzün yenileme hızıyla tam olarak eşleşmediğinde ve vsync etkin olduğunda oluşur.
Sürücüler ve / veya çoklu GPU’lar gibi başka potansiyel microstutterler da vardır. SLI ve CrossFire, bu günlerde hem daha az destek görüyor, hem de bugünlerde en yaygın suçlu olarak kabul edebileceğimiz: vsync ve kare hızı.
2013 yılında AMD, mikromikseri azaltmaya yardımcı olabilecek bazı sürücü optimizasyonlarını keşfetti.
60Hz’lik bir monitörle, ekran saniyenin 1 / 60’ında bir güncellenir, yeni bir çerçeve zaman içinde mevcut olur ya da olmayabilir. Olmazsa, ekran önceki güncellemeyle aynı kareyi gösterir, size 30 fps verir ve yeni bir çerçeve hazırsa 60 fps alırsınız. Microstutter, kare hızı ortalama 60 fps alabileceğiniz kadar dalgalandığında ortaya çıkar, ancak bazı kareler biraz erkenden gelir ve diğerleri biraz geç kalır veya başka bir deyişle kare ilerleme hızı kapalıdır.
Bu yüzden daha yüksek kare hızlarını tercih ediyorum. Bir monitör 60 fps alırsa, her 60Hz ekran yenilemesi için yeni bir kareye sahip olmaya çalışır ve genellikle çerçevenin diğer bölümleri yavaşlar, böylece ekran zamanında güncellenemez. Ancak, ekranda hafif bir yırtılma varsa – yeni bir doku yüklenmesi gerekiyorsa veya yeni bir model veya belki de başka bir arka plan görevi varsa – 0.001 saniye gelen bir kare ile sonuçlanabilir ve bu çok geç. Oops, biraz takılma var.
Oyuna bağlı olarak, bu sık rastlanan bir durum olabilir ve bazı insanlar 60 fps hedefleyip microstutter almak yerine 30 fps’yi tercih ederler. Bunların hiçbiri, özellikle hızlı bir bilgisayarda istenmez.
Microsutter’ı nasıl düzeltirsiniz?
Microstutter ile mücadele için bir seçenekte vsync’yi devre dışı bırakmaktır, ancak bunun da dezavantajları vardır. Artık bir çerçeve, monitör hazır olduğunda, ekranınızda görünecektir. Sorun şu ki, bu durum bir sonraki ekranın bir ekran güncellemesinin ortasında geldiği anda yırtılmalara yol açabilir. Çok fazla hareket varsa, ekranınız boyunca net bir çizgi elde edersiniz ve eğer oyun 60Hz’de 60fps hızında çalışıyorsa, yırtılma uzun bir süre boyunca ekranınızda kabaca devam edebilir.
Bu The Crew 2’de açıkça görüldü ve maksimum 60 fps olduğu hemen hemen her oyunda gerçekleşiyor.
Yüksek kare hızı isteyen oyunlar için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur, özellikle de bu başlık fiziğe, AI’ya, ağ koduna veya diğer öğelere bağlıysa, genellikle bir oyun motorunu kodlamak için ‘doğru’ bir yol değildir, ancak bu farklı bir durumdur. Kalite ayarlarınızı düşürmeyi, daha az sıklıkta atlanan kareleri ve takılmayı görmemeyi umarak deneyebilirsiniz, ancak bu her zaman işe yaramaz. Daha pahalı olan çözüm, yeni bir donanımdır.
İşte microstutter için kolay düzeltme: değişken yenileme monitörü.
Nvidia ve AMD microstutter ile problemi tanıyor ve çözüm ekran yenileme hızını, oyunlara eşitleyebilecek donanıma sahip olmaktır. Nvidia’nın G-Sync ve AMD’nin FreeSync teknolojileri benzer şeylere benzer bir şekilde yaklaşıyor. GPU tarafından bir çerçeve bittiğinde, bir sonraki ekran yenilemesinin gelmesini beklemek yerine, GPU yeni çerçeveyi gönderir ve temelde “şimdi yenile” diyerek monitöre bir sinyal gönderir. Bu tür en iyi ekranlar, 40 ila 144Hz arasında değişen ve microstutter’ı fiilen ortadan kaldıran çok çeşitli yenileme oranlarına sahiptir. Çerçeve içinde farklılıklar olabilir, ancak yırtılma veya kesik olmadan 40 ila 80 fps arasında herhangi bir yerde koşma, 60 ila 30 fps arasındaki ayrı atlamalardan çok daha az fark edilebilir.
Ayarları düşürmek, vsync’yi devre dışı bırakmak veya bir G-Sync veya FreeSync monitörü satın almak istemiyorsanız, microstutter’ı azaltmaya çalışmanın hala yolları vardır. En son grafik sürücülere güncellemek yardımcı olabilir (ya da bazı durumlarda eski sürücülere geri dönmeyi deneyebilirsiniz), ancak bu genellikle oyun bazındadır. Fakat AMD ve Nvidia, sürücüleri yıllardır ayarlıyor ve genellikle sürücüler temel neden değil.
Başka bir seçenek, tarayıcınızı, anlaşmazlıkları, FRAP’ları ve diğer tüm yardımcı programları içeren gereksiz arka plan görevlerini kapatmaktır. Mümkün olduğunca temiz çalışın ve sorunun devam edip etmediğine bakın. Değilse, arka plan görevlerini yeniden başlatabilir ve suçluyu belirlemeye çalışabilirsiniz.
Son bir seçenek, daha önce bahsettiğim bir şey: bir kare hızlarını empoze etmek. Bir oyun 60 fps’yi koruyamazsa, 30 fps’de çalıştırmayı deneyin. Veya 144Hz’lik bir ekranınız varsa, yenileme oranınızın yarısını veya üçte birini hedefleyin. Bazı oyunlar ayarlarda vsync’ye sahiptir; Aksi takdirde, MSI Afterburner plus Rivatuner, AMD Radeon Ayarları veya diğer yardımcı programları kullanabilirsiniz. İdeal olarak, kare hızlarını monitörünüzün yenileme hızının biraz üzerine (60Hz ekranda 72fps gibi) ayarlamak ve sonra vsync’i etkinleştirmek istersiniz. Pürüzsüz 30 fps’nin microstutter ile 60 fps’den daha iyi olup olmadığına dair görüşler farklılık gösterir.
Nihayetinde, microstutter’in her sebebi için tek garantili bir düzeltme yoktur. Bazıları oyun geliştirici kararlarına özgüdür (keyfi düşük çerçeveli kapaklar kötüdür), bazen de sürücülerden kaynaklanır ve bazen de modern işletim sistemlerinin çoklu görev doğası ve oyun ortamlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanır.
G-Sync ve FreeSync gibi donanımlar çözümün bir parçası olabilir ve daha hızlı grafik kartlarını ve işlemcileri vb. deneyebilirsiniz. Microstutter’ın meydana geldiği durumlarda, yukarıdakiler sorunu takip etmenize ve umarız bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Cevap bırakın